Dziewięciu Polaków z awansem do konkursu w Zakopanem. Piotr Żyła i Maciej Kot najlepsi z "Biało-Czerwonych"

Dziewięciu Polaków z awansem do konkursu w Zakopanem. Piotr Żyła i Maciej Kot najlepsi z "Biało-Czerwonych"
Screen z Twittera
Dziewięciu reprezentantów Polski zobaczymy w niedzielnym konkursie Pucharu Świata w skokach narciarskich w Zakopanem. W kwalifikacjach najlepsi z "Biało-Czerwonych" byli Piotr Żyła i Maciej Kot, którzy zajęli ex aequo 18. miejsce. Tuż za nimi znalazł się Paweł Wąsek.
Początkowo kwalifikacje do niedzielnych zawodów w Zakopanem miały się odbyć w piątkowy wieczór. Wówczas ich przeprowadzenie uniemożliwiły jednak warunki atmosferyczne.
Dalsza część tekstu pod wideo
Na starcie stanęło jedenastu reprezentantów Polski. Zdecydowana większość z nich zdołała zakwalifikować się do konkursu. O punkty Pucharu Świata powalczy dziewięciu "Biało-Czerwonych".
Najlepiej spośród nich spisali się Piotr Żyła oraz Maciej Kot. Pierwszy z nich uzyskał 132,5 metra, drugi 128 metrów. Po uwzględnieniu przeliczników za wiatr i sędziowskich ocen obaj mieli jednak taką samą notę, która dała im 18. miejsce.
Z dobrej strony pokazali się również dwaj zawodnicy, których oglądaliśmy w sobotniej drużynówce - Paweł Wąsek (21. miejsce - 127 metrów) oraz Stefan Hula (35. miejsce - 126 metrów).
Ponadto do konkursu zakwalifikowali się jeszcze Andrzej Stękała (38. miejsce - 123 metry), Klemens Murańka (39. miejsce - 122,5 metra), Tomasz Pilch (44. miejsce - 122 metry), Jakub Wolny (47. miejsce - 119,5 metra) oraz Aleksander Zniszczoł (50. miejsce - 118 metrów).
Przez kwalifikacyjne sito nie przebrnęli natomiast Jan Habdas oraz Kacper Juroszek. Obaj uzyskali jedynie 115 metrów, co przełożyło się na lokaty w szóstej dziesiątce.
W kwalifikacjach najlepszy okazał się Marius Lindvik. Norweg uzyskał 137,5 metra i wyprzedził Jana Hoerla oraz Ryoyu Kobayashiego. Początek zmagań w konkursie zaplanowano na 16:00 - w naszym serwisie znajdziecie relację na żywo z tego, co dzieje się w Zakopanem.

Oto wyniki kwalifikacji:

Zakopane kwale
FIS

Przeczytaj również