Francuzi triumfują w Lidze Narodów! Gigantyczne kontrowersje przy decydującym golu Mbappe

Francuzi triumfują w Lidze Narodów! Gigantyczne kontrowersje przy decydującym golu Mbappe
Screen z TV
Autor: Maciej Pietrasik 10 paź 2021 | 22:40
Reprezentacja Francji wygrała drugą edycję Ligi Narodów, w finale rozgrywek pokonując 2:1 Hiszpanię. "La Roja" prowadziła po golu Mikela Oyarzabala, ale "Trójkolorowi" odpowiedzieli za sprawą Karima Benzemy oraz Kyliana Mbappe. Decyzja arbitra o uznaniu ostatniej bramki wzbudziła ogromne kontrowersje.
Dalsza część tekstu pod wideo
Pierwsza połowa spotkania na San Siro zdecydowanie rozczarowała, choć Francuzi mogli dość szybko wyjść na prowadzenie. W szóstej minucie Karim Benzema minął już nawet bramkarza, lecz potem nie zdecydował się na uderzenie z ostrego kąta, a jego podanie do Kyliana Mbappe zostało przecięte.
W kolejnych fragmentach spotkania na murawie działo się niewiele, choć mogło imponować to, jak w środku pola radził sobie 17-letni Gavi. Kontuzji doznał Raphael Varane, którego jeszcze w pierwszej połowie zmienił Dayot Upamecano.
Zdecydowanie więcej emocji mieliśmy po przerwie. W 64. minucie bliski szczęścia był Theo Hernandez. Francuz oddał bardzo mocny strzał na bramkę rywali, ale trafił jedynie w poprzeczkę, po czym piłka odbiła się od murawy na linii bramkowej.
Niewykorzystana sytuacja błyskawicznie zemściła się na "Trójkolorowych". Sergio Busquets zagrał prostopadłe podanie do Mikela Oyarzabala, ten poradził sobie z Upamecano i pewnym strzałem umieścił futbolówkę w siatce.
Stracony gol nie podłamał jednak aktualnych mistrzów świata, którzy niemal od razu odpowiedzieli golem. Karim Benzema przymierzył ze skraju pola karnego, piłka przeszła jeszcze po ręce Unaia Simona i wylądowała w bramce.
Losy spotkania rozstrzygnęły się po akcji z 80. minuty spotkania. Hernandez znakomicie obsłużył Mbappe, ten ze spokojem zwiódł Simona po czym wpakował piłkę do siatki. Hiszpanie natychmiast ruszyli do arbitra, domagając się odgwizdania spalonego.
Powtórki pokazały, że napastnik PSG rzeczywiście był wysunięty przed ostatniego obrońcę. Po drodze piłki dotknął jednak Eric Garcia - prawdopodobnie to właśnie z tego powodu gol został uznany.
Hiszpanie starali się jeszcze odrobić straty, dublet mógł ustrzelić Oyarzabal, lecz znakomicie zatrzymał go Lloris. W doliczonym czasie gry golkiper "Trójkolorowych" raz jeszcze stanął na wysokości zadania, broniąc uderzenie Pino. Ostatecznie Francja wygrała finał Ligi Narodów 2:1 i to ona triumfowała w drugiej edycji tych rozgrywek.
1 - 2
Data
10 paź 2021 | 20:45 (zakończony)

Przebieg meczu

Statystyki Meczu

Hiszpania
Francja
61%
Posiadanie piłki
39%
7
Strzały
12
4
Strzały celne
5
1
Strzały niecelne
4
2
Strzały zablokowane
3
114
Ataki
53
74
Groźne ataki
25
1
Kartki
3
11
Faule
14
16
Rzuty wolne
11
7
Rzuty rożne
5
0
Spalone
2

Składy meczowe

ustawienie: 4-3-3
śr. waga: 79 kg
śr. wzrost: 184.9 cm
śr. wiek: 27.2 lat
23
Unai Simon Mendibil
2
Azpilicueta
24
A. Laporte
0
E. Garcia
0
M. Alonso
0
Pablo Gaviria
5
S. Busquets
0
Rodri
22
Pablo Sarabia
20
Ferran Torres
21
Mikel Oyarzabal
10
K. Mbappé
19
K. Benzema
0
T. Hernandez
0
A. Griezmann
0
B. Pavard
0
A. Tchouaméni
0
P. Pogba
0
P. Kimpembe
4
R. Varane
25
J. Koundé
1
H. Lloris
ustawienie: 3-5-2
śr. waga: 77 kg
śr. wzrost: 183 cm
śr. wiek: 26.9 lat
Źródło: własne
STS
1504 PLN

Oferta powitalna 1504 PLN złożona z aż trzech bonusów! 235 PLN zakład bez ryzyka, 29 PLN freebet i 1200 PLN od depozytu. Kod MEGABONUS

Fortuna
2720 PLN

Zwrot do 600 PLN za przegrany pierwszy zakład, z obrotem 1x po dowolnym kursie! Do tego 20 PLN za darmo i 2100 PLN od drugiej wpłaty

Superbet
1534 PLN

Zwrot do 1300 PLN, jeśli zakończysz pierwszy tydzień na minusie, 200 PLN podwojenia pierwszej wpłaty oraz 34 PLN freebet po pierwszej wpłacie

Betclic
550 PLN

Cashback 500 550 PLN dla nowych graczy. Kod rejestracyjny: MEGABONUS550

Fuksiarz
500 PLN

Cashback 500zł bez obrotu na start, a potem cashback od każdego kuponu. Kod promocyjny MECZYKI

Dyskusja 141

10 paź 22:41
0
Największy przekręt roku. Ohydne oszustwo. Tfuuu
10 paź 22:48
0
Nie no, największy jest jednak zaklepany dla sytuacji ze Sterlingiem.
11 paź 08:38
0
No to oprócz Anglii, to jeszcze Francja jest premiowana żeby wygrywać puchary. Ręka w polu karnym i gol ze spalonego. Nie lubię Hiszpanii, ale to oni powinni wygrać
10 paź 22:48
0
Przekręt roku to był w lipcu ze Sterlingiem ;)
10 paź 22:55
0
Pozdro dla osób, które dają plusiki, obrońca dotykał piłki, czyli nie ma spalonego. ;)
Dobrze czasem zapoznać się z przepisami, a później coś komentować.
10 paź 23:00
0
pozdro dla idiotów którzy nie znają przepisów ? liczy się "moment podania" a w tym Mbappe był na spalonym. k-thx-bai.
10 paź 23:02
0
Komentarz usunięty
Użytkownik usunięty
10 paź 23:24
0
Komentarz usunięty
11 paź 05:15
0
Komentarz usunięty
Użytkownik usunięty
11 paź 14:30
0
Komentarz usunięty
11 paź 07:46
0
To było w 2008, a przepisy odnośnie spalonego zmieniły się w sezonie 2016/2017.
10 paź 23:09
0
@Smuq ale pilka nie dotarla do Mbappe. Sedzia chyba nie gwizdze kazdego mozliwego spalone jezeli pilka nie dochodzi do napastnika.
11 paź 11:37
0
@OfficialEX .. po pierwsze to SMOQ. naucz się pisać..a po drugie ... piszesz " ale pilka nie dotarla do Mbappe. Sedzia chyba nie gwizdze kazdego mozliwego spalone jezeli pilka nie dochodzi do napastnika" ... to kto kurwa strzelił gola i przejął to podanie ? Diego Maradonna ?
bo z tego co widać było na meczu, i jest w pomeczowym protokole, to MBAPPE strzelił gola, po przejęciu tej piłki.... chyba ktoś się ośmieszył i to ostro. Tak mówimy o tobie.
Ja rozumiem że trzeba było zinterpretować przepisy przez VAR i sędziego aby stan konta się zgadzał, ale Ty po prostu piszesz brednie.
11 paź 13:14
0
Nie trzeba bylo zinterpretowac zadnych przepisów. Takie sa przepisy, to ze ty myslisz ze to jest glupie to mam to gdzies. Sprawdz sobie przepisy FIFA które ostatnio sie zmienily, ten gol byl prawidlowo strzelony.
11 paź 18:51
0
tu nie chodzi o interpretację tylko, bo tutaj też jest pole do popisu .... tu chodzi o to co napisałeś, co jest brednią i sam to wiesz. podanie było do Mbappe, i do niego doszedł, więc... przemyśl jeśli potrafisz.
11 paź 08:41
0
Dokładnie, "smoq" ma rację, kto nie wierzy, niech sprawdzi definicję spalonego w piłce nożnej. Ważny jest moment podania
10 paź 23:02
0
Wymagasz logicznego myślenia a to dla niektórych użytkowników tej strony za dużo..
11 paź 04:51
0
Kibic realu mówi coś o logicznym myśleniu buhahaha
10 paź 22:56
0
Przekret to dopiero bedzie na gali ZP. Żabojady rozdaja Larry; 1.Messi bo PSG i CA, 2.Benzema bo superstrzelec i Francuz. 3. Mbappe bo PSG i Francuz.
10 paź 23:01
0
Nie dziwię się, że takie oszustwo może przejść, skoro nawet koleś, co się uważa, za redaktora meczyków pisze taki idiotyzm: "Powtórki pokazały, że napastnik PSG rzeczywiście był wysunięty przed ostatniego obrońcę. Po drodze piłki dotknął jednak Eric Garcia - prawdopodobnie to właśnie z tego powodu gol został uznany."
Dotknięcie piłki nie kasuje spalonego, musi być celowe zagranie piłki!
10 paź 23:16
0
Cytaty z przepisów (po polsku):
"Zawodnik przebywający na pozycji spalonej, który otrzymuje piłkę po zagraniu
przeciwnika, w tym także po rozmyślnym zagraniu piłki ręką, nie odnosi
korzyści z przebywania na pozycji spalonej, o ile nie była to rozmyślna parada
obronna wykonana przez zawodnika drużyny przeciwnej.
„Parada obronna” ma miejsce wtedy, gdy zawodnik zatrzymuje lub próbuje
zatrzymać piłkę lecącą do bramki lub bardzo blisko bramki i używa do tego
jakiejkolwiek części ciała z wyłączeniem rąk/ramion (poza bramkarzem
we własnym polu karnym)."

Tak, dotknięcie piłki przez Garcię było paradą obronną, a więc nie kasuje ono spalonego Mbappe. Bramka NIE powinna być uznana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10 paź 23:19
0
Parada obronna jest wtedy gdy piłka leci bezpośrednio do bramki lub bardzo blisko niej a nie gdy jest 30 metrów od bramki tak jak w akcji Francji na 2:1 🤣🤣
10 paź 23:25
0
uhm... ciekawe, czy gdyby sfaulował w tej sytuacji Mbappe to byłaby czerwona, czy tylko żółta, bo przecież było "daleko od bramki" XD
10 paź 23:27
0
ale co to ma w ogóle do rzeczy te porównanie?
10 paź 23:59
0
@PawełM Sam podajesz cytat z przepisów, a potem i tak piszesz coś niezgodnego z tym co przytoczyłeś 😂

Parada obronna ma miejsce kiedy piłka leci do bramki, a to do bramki nie leciała - to było podanie. Gol zdobyty prawidłowo.
11 paź 00:36
0
czekaj, czy ty nazwałeś dotknięcie piłki przez Garcię "podaniem"? On "podał" piłkę Mbappe? XD
do tego, czemu usunąłeś fragment o "bliskości bramki"? aż tyle TVP Info się naoglądałeś, że manipulacja już we krwi?
I tak, "bliskość" jest bardzo subiektywna, dlatego pod rozwagę dodałem, czy gdyby tam był faul to byłoby wystarczająco "blisko" na czerwień, czy tylko na żółtko? Oczywiście, że poleciałaby czerwień...

Także ten, nie wypowiadaj się w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia - Wujek Dobra Rada, 2021
11 paź 10:40
0
@PawełM
Nie - nazwałem podanie Hernandeza podaniem. A je przeciął obrońca. I to według przepisu, który przytoczyłeś paradą obronną nie jest. A jeśli chodzi o bliskość to w przepisie jest napisane jak byk "bardzo blisko bramki". Jakkolwiek byś tego nie interpretował - ta piłka nie była nawet trochę blisko bramki.

I żeby nie było - też uważam, że ten przepis jest dość idiotyczny, ale jednak jest to przepis, więc gol został uznany prawidłowo.
11 paź 09:11
0
No właśnie ten przepis jest tak skonstruowany, że daje całe rzesze możliwości do nadinterpretacji... bo podanie również (mimo, że adresatem jest piłkarz X) może lecieć do bramki... Absurdalny i niespójny z głównym przepisem o spalonym.
11 paź 08:49
0
Jeśli piłka po drodze dotknęła Hiszpana to gdzie tu przekręt?
Wszystko zgodnie z przepisami.
11 paź 20:14
0
Komentarz usunięty
10 paź 22:42
0
Nawet kurwy nie pokazały varu
10 paź 22:46
0
Komentarz usunięty
10 paź 23:01
0
Pluje na ciebie
10 paź 23:11
0
Komentarz usunięty
10 paź 23:03
0
też zwróciłem na to uwagę że od pewnego momentu nie pokazują tej lini spalonego
11 paź 05:32
0
Mnie bardziej bawiło to, że tylko raz w powtórce gola, pokazano ujęcie z boku. Później w trakcie meczu pojawiały się tylko ujęcia zza pleców Mbappe lub zza bramki Hiszpanów.
11 paź 12:42
0
Czasem wydaje się nam że na takim poziomie niemożliwe jest żeby sprzedać mecz , no ja wam wtedy mówię że kilka lat temu była afera odnośnie sezonu ligi mistrzów w którym sprzedawali aż miło było
10 paź 22:42
0
Śmierdzący ten gol, oglądając powtórki byłem pewny ze gol będzie anulowany, w takiej samej sytuacji Belgowie mieli anulowanego gola z Francją, nawej jak Eric Garcia dotknął piłki wślizgiem, Mbappe był już na pozycji spalonej w momencie podania i akcja powinna zostać przerwana.
10 paź 22:44
0
Jak przeciwnik dotknie piłki to spalonego nie może być, Atletico tak zdaje się w zeszłym sezonie odpadło z LM, na Euro też z tego co pamiętam była podobna sytuacja.
10 paź 22:46
0
Co ma do tego dotkniecie przez obrońcę jak liczy sie moment podania i juz w tym momencie powinno byc po akcji
10 paź 22:54
0
No dokładnie. Przecież jak jest strzał obroniony przez bramkarza i dobija zawodnik będący w momencie strzału na spalonym to gol jest anulowany. Ta sama zasada.
10 paź 22:59
0
Niestety przepisy się zmieniły teraz jak zawodnik drużyny broniącej dotknie piłki spalony jest anulowany
Też mnie się ten przepis nie podoba ale patrząc na ten nowy przepis bramka została zdobyta prawidłowo mówili o tym w studiu po meczu
10 paź 23:04
0
W pierwszej fazie tej akcji zawodnik czerwonych znajduje się na pozycji spalonej. Gdyby piłka doleciała do niego bezpośrednio, mamy spalonego. W międzyczasie piłkę zagrywa zawodnik drużyny w białych koszulkach. Zawodnik z pozycji spalonej nie absorbuje obrońcy, nie walczy o piłkę. Obrońca która zagrywa piłkę głową, robi to świadomie, a więc mamy do czynienia z rozmyślnym zagraniem. Nie może być w tym przypadku mowy o spalonym.

Tutaj opis podobnej sytuacji z meczu Lechia-Podbeskidzie. Jeśli dotknięcie piłki przez przeciwnika nie następuje przez atak gracza na pozycji spalonej, to spalonego nie ma. Mbappe Garcii nie utrudniał w żaden sposób interwencji, czyli interwencja była rozmyślnym zagraniem.
10 paź 23:07
0
Głupoty piszesz. Dotknięcie musniecie piłki TO nie jeat celowe zagranie.
A tylko takie jest honorowane na korzyść atakujących.
Gdyby tak interpretować spalone, to faktycznie trzeba by każde nieudane przecięcie piłki lub musniecie interpretować na korzyść atakujących.
Ale na obecną chwilę jest to niezgodne z przepisami.
Sędzia odjebal niezla fuszerke
10 paź 23:09
0
Jest celowe zagranie bo Garcia wykonał wślizg, musnął czy kopnął mocno nie ma znaczenia. Wg. wytycznych bramka jest zdobyta prawidłowo.
10 paź 23:14
0
Więc odpowiedz Misiu. Czy jak obrońca próbuje przeciąć podanie dosridkowanie noga, to bramkarz ma prawo łapać czy nie gdy próbuje przeciąć?
Mbappe będąc spalony odnosi KORZYŚĆ.
Garcia nie zagrywal do niego piłki ani do bramkarza.
Tak samo obrońca jak próbuje przeciąć dośrodkowanie to bramkarz ma prawo łapać.
Ja tu nie widzę powodu dla którego można uznać ze Garcia chciał zagrać dp Mbappe a tylko wówczas można puścić akcje.
Próba przecięcia podania to nie zagranie celowe to nie jest podanie
10 paź 23:21
0
Ale co wytyczne dotyczące łapania piłki przez bramkarza mają do wytycznych spalonego bo nie rozumiem? To są dwa inne przepisy na które UEFA dla sędziów wyznaczyła inne wytyczne, nie wiem co w takiej sytuacji musiałbym poszukać.
10 paź 23:26
0
Chodzi o celowość.....
Nieudana próba przecięcia podania to nie podanie.
Pozdrawiam jak Łysa kobieta
Chyba ze menele wprost w przepisach zmienili wyraźnie, iż GDY STRONA atakując jest na spalonym ale strona broniąc dotknie piłki to znosi spalonego. Wówczas uCi zwracam honor i przyznaję rację.
11 paź 08:18
0
Southwest -sam pisałeś "zawodnik nie absorbuje obrońcy" .. a co niby robił kurwa mać Mbappe ? pił sobie herbatkę ?
nowe przepisy to jakiś żart, i to nie śmieszny. po co jest "w momencie podania" jak potem to próbują obejść. normalnie PiS.
10 paź 22:41
0
SKANDAL!!!
10 paź 22:48
0
Luis enriqe to nie Del Bosqe
10 paź 23:01
0
Nie zesraj sie. Pozycja spalona ale Laporte skrobnoł ta piłke korkiem i dał Mbappe wolna droge do Bramki. Poznaj przepisy a nie wypisujesz byle co żeby dostać plusiki dzbanie i być tu pierwszym bo inaczej inni cie zakopia swoimi komentami. Niefart a nie skandal!
10 paź 23:11
0
Dotknięcie piłki to nie podanie celowe.
No niestety chłopie ale sędzia spierdolil. Laporte NIE podawał piłki do Mbappe a próbował przeciąć podanie. Jest różnica między podaniem a próba przecięcia podania, nie?
Jak pdpajesz piłkę do bramkarza chłopaku to nie może łapać ale jak przetniesz podanie napastnika to bramkarz może łapać. Nie kompromituj dupska.
W myśl przepisów chłopie to Taylor odjebal z VAR niezłego CAMELA
10 paź 23:17
0
Wszyscy znafcy w studiach TV nawet już pogodzili z tym durnym przepisem. Ale dzbany dalej swoje
11 paź 05:34
0
Znafcy w studiach pogodzą się z każdym wałkiem na korzyść tych bardziej popularnych. Ich opinii nie warto brać tak poważnie.
11 paź 03:26
0
Jesteś idiota
10 paź 22:43
0
... gol ze spalonego !!! Bez kontroli VAR przez sedziego !!!... araby zaplacili !!! OSZUSTWO !!!
10 paź 22:43
0
Skandal !! Hańba !!!!
10 paź 22:43
0
na Varze maja zakrzywione ekrany dlatego nie bylo spalonego xD
a tak na powaznie to czekalem na rysunki tych lini i jakos nie pokazali dlaczego przy tak stykowej sytuacji? czyzby mbapuch byl na spalonym ale uznali bramke nawet to na tym zdjeciu widac i nie trzeba innej perspektywny zeby zobaczyc jak bardzo mbapuch jest wychylony..
Jaki wałek ja pierdolę metrowy spalony a VAR nie widzi kurwa nie mogę xD
10 paź 22:50
0
Za to w Premier League widzą przekroczenie linii spalonego nawet o paznokieć, o milimetry...
10 paź 22:56
0
Wczoraj dłużej sprawdzali, czy Świderski strzelił prawidło z San Marino, niż dziś w finale, beka se robią w żywe oczy.
10 paź 22:40
0
K00rwa co tempo meczu w końcówce xD
11 paź 05:22
0
Człowieku naucz się pisać. Co to w ogóle za składnia zdania jest ??
10 paź 22:46
0
Na tej powtórce to ewidentny spalony, bo jak wiadomo przy spalonym liczy się część ciała, którą można zdobyć gola, czyli w tym przypadku głowa jest wyraźnie na spalonym, gol nie był prawidłowo zdobyty, mecz wydrukowany, w dobie varu nie ma innego wytłumaczenia na tak rażący błąd.
10 paź 22:46
0
Trzeba było żabojadów przepchnąć to łysy przepchnął. Z resztą już ich w półfinale przepchnęli
10 paź 22:45
0
No jak dla mnie to spalony 200%. To było widać od razu gołym okiem.
10 paź 22:43
0
Ciekawe z czego się tak ten małppe cieszył z tego ze strzelił gola z pół metrowego spalonego ? Gdzie byl VAR ???
10 paź 22:44
0
Spalony jak stąd na San siro...
10 paź 22:53
0
Tam na bank był spalony.
10 paź 22:49
0
Dramat w erze varu takie błędy to nie jest już nawet śmieszne UEFA coś powinna z tym zrobić
10 paź 22:46
0
Oszuszci kulwa jak tak można.
10 paź 22:51
0
Może zeza masz
12 paź 10:00
0
Twoja stara
10 paź 22:45
0
Gratki dla Francji. Hiszpanie po strzelonym golu strasznie sie otworzyli. Benzema piekna brama na ozdobe meczu. Ale szkoda że nie było powtórek z Varu.
10 paź 22:58
0
Nie zmienia to faktu , że Hiszpania nie ma bramkarza , już lepiej mógł De Gea bronić.
STS
1504 PLN

Oferta powitalna 1504 PLN złożona z aż trzech bonusów! 235 PLN zakład bez ryzyka, 29 PLN freebet i 1200 PLN od depozytu. Kod MEGABONUS

Fortuna
2720 PLN

Zwrot do 600 PLN za przegrany pierwszy zakład, z obrotem 1x po dowolnym kursie! Do tego 20 PLN za darmo i 2100 PLN od drugiej wpłaty

Superbet
1534 PLN

Zwrot do 1300 PLN, jeśli zakończysz pierwszy tydzień na minusie, 200 PLN podwojenia pierwszej wpłaty oraz 34 PLN freebet po pierwszej wpłacie

Betclic
550 PLN

Cashback 500 550 PLN dla nowych graczy. Kod rejestracyjny: MEGABONUS550

Fuksiarz
500 PLN

Cashback 500zł bez obrotu na start, a potem cashback od każdego kuponu. Kod promocyjny MECZYKI